Tea története, tea eredete, teázási szokások > Tea - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Tea története, tea eredete, teázási szokások > 16 weboldal. Kategória leírása: A tea története, eredete, tea kultúra és teázási szokások. A tea igen népszerű ital, és egyes kultúrák szerves hozzátartozója. Tea néven rendszerint különböző főzeteket értünk a teacserje szárított leveleiből.
Szponzorált linkek
A tea kultúrája
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tea_%28ital%29

A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teázás története, termesztése, feldolgozása, osztályozása, teakészítés valamint a tea kultúrája. Teaszertartás, tealevéljóslás.

A tea kultúrája
Teacserje
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tea_%28n%C3%B6v%C3%A9nyfaj%29

A tea (Camellia sinensis) a teafélék (Theaceae) családjának névadó nemzetsége. Természetes környezetben fatermetű növény, termesztett változatait cserjének nevelik (teacserje). Leveléből, esetleg más részeiből főzött ital az azonos nevű tea.

Teacserje
Szamovár és a teázás orosz módja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szamov%C3%A1r

A szamovár egy orosz-török eredetű háztartási vízforraló eszköz. A teázáshoz a teafüvet (grúz, vagy indiai fekete teát) egy kisméretű ezüst, vagy porcelán kannába helyezik, majd felöntik lobogó vízzel. Ez a teasűrítmény oroszul a zavarka (заварка). Teázáskor először ebből, a szamovár tetején elhelyezett kis kannából öntenek egy-két ujjnyi teasűrítményt a fém pohártartóban elhelyezkedő üvegpohárba és ezt eresztik fel forróvízzel a szamovárból.

Szamovár és a teázás orosz módja
Csája, orosz szamovártea
http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/csaja.html

Csája, orosz szamovártea (Terebess Ázsia Lexikon). Az oroszok a teával 1638-ban ismerkedtek meg a mongolok révén. Ekkor járt Mongóliában Ubra kánnál Sztrakov orosz követ. A kor szokása szerint ajándékot vitt a kánnak, mégpedig cobolybőröket. A kán az általuk nagyra értékelt teából ajándékozott kettőszáz csomaggal a követnek.

Csája, orosz szamovártea
S. Nagy Anikó: A kínai teakultúra
http://terebess.hu/tea/snagy3.html

A kínaiak a teát keserűen fogyasztották, néha gyömbérrel vagy csipet sóval ízesítve. Italukat az idegenek túlságosan keserűnek találták. Így vélekedett Ibn Wahab arab utazó is, aki 851-ben járt Kínában. Ő nemcsak a számára ismeretlen italra csodálkozott rá, hanem a finom porceláncsészékre is, amelyből azt itták.

S. Nagy Anikó: A kínai teakultúra
Az ötórai tea
http://teaunnep.hu/az-otorai-tea.html

Az angolok ötórai tea szertartása az 1840-es évekre nyúlik vissza, bár maga a teázási rituálé már jóval előbb meghódította Nagy-Britanniát. A teát, a nap bármely szakában szívesen felkínálták vendégeik számára, mégis a legfontosabb teázási időszak a délután öt órai lett, mivel ekkor csatlakoztak -az ebéd, majd szivarozás után- az urak a hölgyekhez. Ezek a szokások -melyek a 17. század második felében alakultak ki- voltak az alappillérei a későbbi angol teázási kultúrának.

Az ötórai tea
A teáról és a tea hazája
http://www.eastindia.eu/index.php?page=tea

A tea hazája Dél-Kína, Kambodzsa és India Asszam tartománya, nagy mennyiségben termesztenek teát még India más tartományaiban, Nepálban, Taiwanon, Srí Lankán, Indonéziában, Japánban, Kelet-Afrikában, Ausztráliában, Grúziában, Pakisztánban, Argentínában, Brazíliában és Peruban.

A teáról és a tea hazája
Japán teaszertartás
http://teaunnep.hu/japan-teaszertartas.html

A tea az egyik legnépszerűbb ital Japánban és a hozzá kapcsolódó tea ceremónia egy nagyon fontos és különleges esemény. Ezt az időt szánják a pihenésre és az egyszerű dolgok szépségének élvezetére. A tea ceremóniáknak két típusa van – az egyik a Chanoyu, amit szoktak Matchának is hívni, a másik a Sencha.

Japán teaszertartás
A japán te történelme
http://www.japantea.hu/a_japan_tea_t%C3%B6rtenelme

A tea felfedezésével kapcsolatos mondák egészen a Három császárság mítikus időszakáig (i.e. 2852-2205) visznak vissza az időben. Ezzel szemben a teaivás gyakorlatával kapcsolatos írásbeli források csak jóval később, a Han-dinasztiából (i.e. 206- i.sz. 220) származnak. Ebben az időszakban orvosi alkalmazását említik, illetve írásos feljegyzések tanúskodnak az első szecsuáni teaületetvényekről.

A japán te történelme
Tea növénytan
http://www.tea.hu/tea-novenytan

A teacserje latin neve: Camellia Sinensis. Már e név is mutatja, hogy rokona az ismert Caméliának. Az utóbbi időben a vadon növő cserjék előfordulása szerint a teának négy fajtáját különböztetjük meg. 4, botanikailag egymással szoros rokonságban lévő fajtát különböztetünk meg, Sir George Watt nyomán,aki kimutatta,hogy ezek mind egy fajhoz tartoznak. Indiai, kambodzsai, kínai, quingmao teanövény.

Tea növénytan
A cserjétől a csészéig
http://www.demmers.hu/index.php?main_page=page_7

A tea egy örökzöld cserje, melyet az ágak folyamatos visszavágásával, bokorszerűen tartottak a termesztők. A különféle teafajták a két ős teacserje, a thea sinesis és a thea assamica keresztezéséből alakultak ki. A teacserjék Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertől Tibetig húzódó sávban őshonosak. Az örökzöld teacserje külső megjelenésében a rózsabokorhoz hasonlít. Virága a csipkerózsára emlékeztet. A levelei miatt kezdték a cserjét termeszteni. Belőlük készült az illatos főzet, a tea.

A cserjétől a csészéig
Fontosabb teaültetvények
http://www.demmers.hu/index.php?main_page=page_8

A fontosabb teaültetvények bemutatása. India, Darjeeling, Assam, Nilgiri, Sri Lanka (Ceylon), Kenya, Indonézia, Kína, Nepál, Japán, Tajvan, Dél-Afrika.

Fontosabb teaültetvények
A tea története
http://antalvali.com/a-tea-tortenete.html

A Tea Útja folyamatos gyakorlás és állandó átalakulás a magasabb szintű testi és szellemi élet felé. Türelem, nyugalom, készség a változásra és a harmóniára; ezek a Tea Útjának a legfontosabb kísérőelvei. A teafogyasztás hagyománya Kínában nagyon régi időkre tekint vissza, gyökerei visszanyúlnak egészen a kínai őstársadalomig. A legendák szerint a mitikus császárok korában fedezték fel a tealevelek használatát, felfedezését azonban több történelmi alakhoz is kapcsolják.

A tea története
A teáról
http://teaunnep.hu/tearol.html

Mielőtt a csészénkbe kerülne...A tea eredete, teacserje, szüret és feldolgozás valamint a tea minősítése.

A teáról
A japán teaház
http://www.japantea.hu/japan_teahaz

A japán teaházak története, részei, felépítése, teaszertartások.

A japán teaház
Hirdetések
Előző lap [1] 2 Következő lap
Oldal leírása
tea.wyw.hu: Tea katalógus: Tea fajták, teaházak, teázó helyek. A tea története, gyógyteák és webáruházak.
Gyűjteményünkben 223 válogatott tea témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 223 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 5293